Ukupno prikaza stranice

subota, 12. ožujka 2011.

Kamenje - pijesak

Jedna zanimljiva pričica koja me se dojmila te bi je podijelila s ostalim dragim ljudima. Pretpostavljam da je većina negdje čula, možda neki i nisu… Mogu samo reći da je jako poučna i zanimljiva.

Tijekom svoga razrednog sata učitelj je pričao svojim đacima o važnostima života. Imao je nekoliko različitih predmeta oko sebe. Kako bi pojasnio učenicima o čemu se radi, uzeo je jednu od dubljih posuda te je počeo slagati oveće kamenje. Složio je punu posudu kamenjima. Nakon toga upitao je učenike: „Što mislite da li je ova posuda puna?“ Dobio je odgovor kao što je i očekivao, rekli su da je posuda puna. Potom je počeo nasipati šljunak (pijesak) u istu posudu. Malo je protresao posudu i popunio prostor između velikih kamenja. Te je upitao isto. Odgovor je bio isti. Učitelj nastavi po svome, uze sitni pijesak te popuni sve ostale moguće šupljine u posudi. Nakon što je dobio punu posudu, kaže: „Zamislite djeco, da je ovo vaš život. Kamenje neka predstavlja važne stvari vašega života – vašu porodicu, partnera, vaše zdravlje, vašu djecu… Šljunak neka predstavlja sve druge potrebne stvari koje su važne – kao što je posao, kuća, auto… Sitni pijesak neka predstavlja sve ostalo – sitnice. Znači, ako stavite prvo sitni pijesak, za kamenje veliko i šljunak uopće neće biti mjesta. Isto tako važi u životu, budete li sve vrijeme trošili na sitnice, na manje važne stvari, nećete imati prostora za ono što vam je važno…“

Svatko pouku može izvući na svoj način... ali očito 

If you surrender to the wind, you can ride it...
je da je učitelj u potpunosti u pravu. Obratimo pažnju na one stvari koje su nam ključne u životu, i pomalo ih slažimo. Nađimo vremena za djecu, igrajmo se s njima… isto nađimo vremena za sebe, za naše zdravlje… Iznenadimo nama dragu osobu… za sve ostalo uvijek ćemo imati vremana – za posao, vremena za počistiti dom, za pozvati prijatelje na večeru… itd. Bitno je da se pobrinemo za ono važno, za kamenje. Postavimo svi svoje prioritete…sve ostalo je pijesak – on će uvijek popuniti one šupljine između velikih kamenja!

Nema komentara:

Objavi komentar